Nekategorizirano

Dnevnik zahvalnosti by Vlatka Juzbašić

Od kad sam pročitala knjigu Slavice Square “Nećete pronaći mir dok ne postanete zahvalni” zahvalnost sam ubacila u dnevnu rutinu. Vjerujem da mi je ta knjiga promjenila život u jednu ruku. Počela sam primjećivati stvari koje prije nisam. Počela sam shvaćati koliko imam sve što mi treba i prestala sam se nervirati oko stvari koje nemam. Pokušavam shvatiti da su stvari samo stvari (taj dio mi baš ne ide jer se vežem za sve, ali pokušavam uvježbati mozak). Ono što sam primjetila je da sam drugačija, događaju mi se lijepe stvari, a one ružnije lakše prihvatim.

Nemam skoro uopće vremena za sebe, ali s obzirom na to da i djecu učim da budu zahvalni na onome što imaju onda se zajedno podsjetimo svaki dan na čemu smo zahvalni. Uz to odnesemo odjeću ili igračke djeci kojoj su potrebne ili susjedima pomognemo npr. pokupiti jabuke. Rado pomažem ljudima jer želim da uče na primjeru. Ono što govorim najčešće sporije pohvataju.

Moj život se definitivno promijenio na bolje. (Nisam član nikakve sekte, ni ništa, ne kažem da zahvalnost liječi bolesne, slijepi progledaju, ali sretnija sam, zadovoljnija, motiviranija i živim u sadašnjosti.) Ne brinem o onome čega nemam nego sam zahvalna na onom što već imam. Promjeni se fokus.

Kolaž by: Andrea Smješka

Dobrobiti zahvalnosti:

1. Postaješ minimalno 25% sretnija

2. Eliminira stres

3. Poboljšava odnose

4. Iscjeljuje tvoje tijelo

5. Poboljšava spavanje

6. Povećava tvoje samopouzdanje

7. Povećava optimizam

8. Povećava razinu vaše energije

Zašto je važno pisanje zahvalnosti rukom?

Pisanjem zahvalnosti dolazi do kemijskog procesa u mozgu koji tijelu šalje signal da se ta radnja već odvila, te se stvaraju okolnosti koje idu u smjeru zapisanog na papiru. U Dnevnik zahvalnosti možete upisati svoje ciljeve i strahove, ukoliko preskočite jedan ili dva dana nije problem, bitno je zapisivati svoje zahvalnosti kroz duži period.

Psiholozi su shvatili da pisanje o osjećajima svaki dan od 15 do 30 minuta može dovesti do dobrobiti za fizičko i psihičko zdravlje.

Dobrobiti pisanja rukom su:

– Poboljšava pamćenje novih informacija

– Promiče učenje i kognitivni razvoj

– Pomaže bolje naučiti gradivo

– Pomaže osobama da izgrade bliskiji odnos

 

Imam izazov za Vas: probajte 21 dan prakticirati zahvalnost i promatrajte kako se osjećate: da li se osjećate sretnije, bolje raspoloženo i s puno više energije.

Zahvalite se na sitnicama kao na primjer zahvalna sam jer mi je stan čist i pospremljen, jer mi je krevetnina mirišljava, jer mi je frižider pun hrane. Kada to nabrojite sjetiti ćete se još stvari na kojima možete biti zahvalni, a uzimate ih zdravo za gotovo. Tek kad nešto izgubimo onda postanemo svjesni što smo imali. Zašto ne bi prije nego što nešto izgubimo postali svjesni što imamo?

 

Sretni ljudi su najprije bili zahvalni a onda su postali sretni!!!

Posebna ponuda za članove grupe:

Cijena Dnevnika zahvalnosti iznosi 110,00 kn umjesto 130,00 kn što iznosi 15% popusta. Vrijedi za kupnju putem Facebooka ili Instagrama.

O dnevniku:
– Ideja je da svaki dan zapisujete na čemu ste zahvalni (najbolje kad se probudite ili kako vam obveze dopuštaju.)

  • najbolje je ujutro jer po jutru se dan poznaje, ako ga započnemo pozitivno dan će se potpuno drugačije odvijati
  • Odvija se 66 dana jer je znanstveno dokazano da nam je toliko potrebno da usvojimo novu naviku
  • Sadrži pregršt motivacijskih poruka te vježba
  • Za svaki dan postoje 4 teme : zdravlje, ljubav, odnosi i posao
  • Više se fokusiramo na dobre nego na loše stvari (ono na što se fokusiramo raste)

Vlatka Juzbašić je napisala prvi hrvatski dnevnik zahvalnosti.

O Vlatki:

Moje ime je Vlatka Juzbašić. Majka sam 2 predivne kćeri, koje imaju 15 i 9 godina. Živim u Zagrebu. Volim čitati knjige, educirati se, ići na radionice i seminare kako bih dobila i primijenila nova znanja. Po struci sam diplomirani ekonomist. Radim u jednoj tvrtki 19 godina.  Autorica sam Prvog Hrvatskog Dnevnika zahvalnosti. Isti sam pisala poučena svojim životnim putem i on je moj poklon drugima na putu prema životu ispunjenom srećom i zahvalnošću.

Tehnika zahvalnosti se isprepliće kroz moj život duže vrijeme. Sve je počelo jedne večeri u 11. mjesecu 2020. godine dok sam ležala u krevetu. Odjednom mi je na pamet pala ideja da izradim Dnevnik zahvalnosti. Bila sam oduševljena. Znate one ideje i misli koje vam dođu i odmah vas potaknu na akciju i shvatite da je upravo to put kojim želite ići, e pa tako je bilo i meni. Znala sam da ideju moram odmah zapisati na papir jer ću je inače zaboraviti.

Dnevnik zahvalnosti je bio tiskan i u knjižarama se mogao nabaviti samo nakon 4 mjeseca od ideje.

Dnevnike zahvalnosti možete nabaviti u knjižarama Školska knjiga i Hoću knjigu diljem Hrvatske, Planetopija u Zagrebu, te Knjižara Nova u Osijeku.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s