Mogućnosti za djecu u Samoboru

ABECEDA ZNANJA – Obrt za poduku i pomoć učenicima i roditeljima kroz razdoblje osnovne škole

Željela bi roditelje upoznati s mogućnostima koje Samobor pruža djeci. Kako je ovo dio do kojeg još nismo došli i ne mogu napisati iskrenu recenziju jer nismo probali uslugu, zamolila sam vlasnicu da se pobliže predstavi sebe i ono što radi te za koga su namijenjene instrukcije u osnovnoj školi pa prosudite sami.

Instrukcije – Zašto i za koga?

Moje ime je Ana, po struci sam pedagog, ali sam odlučila biti još bliže učenicima pa sam postala učiteljica instruktorica. Od studentskih dana radim pomoć pri učenju za osnovnoškolce; krenula sam volontirajući u jednom zagrebačkom centru. Nekako se to volontiranje produljilo i nastavilo u obliku privatnih instrukcija. Nakon fakulteta, odradila sam sve prema pravilima – pripravnički staž i stručni ispit. Cijelo to vrijeme usputno sam davala instrukcije… i razumijevala što istinski znači biti različit, imati drugačije obrazovne potrebe, učiti stvari na sto načina, a ne samo na onaj jedan koji se uči u školi. Nisu učitelji krivi, to je tako… Škola je mašinerija, a mašinerije melju… Prevelike su i premalo humane. Uspoređujući rad u školi s onim na podu dječje sobe, zaključila sam da je ovo drugo mnogo ugodnije. I odlučih da mi bude ugodno.

2017. otvorila sam obrt za poduku i krenula ozbiljno učiti: matematiku, fiziku, engleski, povijest…krenula sam učiti kako je to kad sve znaš, a zapravo ništa ne znaš, kako se suprotstaviti roditeljima, biti izgubljen u gomili obveza i kako ne raditi ništa… jer to je ono što Abeceda znanja radi – pomaže učenicima da razmišljaju svojom glavom, snađu se u nemogućim situacijama, izvršavaju svoje obveze, objašnjava gramatiku hrvatskoga jezika i linearne jednadžbe, past simple i hidrostatski tlak. I ono najbitnije, svakog svog učenika najviše od svega želim naučiti da vjeruje u sebe, trudi se i jednoga će dana biti uspješan u onome što voli, bez obzira na to što sad iz matematike ima trojku.

Abeceda znanja je obrt za poduku i pomoć učenicima i njihovim roditeljima kroz razdoblje osnovne škole. Kako naučiti, zašto naučiti i kako primijeniti naučeno. Osobno vjerujem da je okolina važan čimbenik uspješnog učenja. U školi su učenici često prestrašeni, povučeni, zabavljeni društvom… U vlastitome domu su ipak svoji, opušteni, sigurni i tada je učenje lakše i uspješnije. Zato Abeceda znanja dolazi k vama i učimo za radnim stolom, na podu, u dnevnom boravku… i nikad ne zaboravimo pretresti novosti, razgovarati o osjećajima i najnovijim raspravama s roditeljima. Zaboravih napomenuti, sat u Abecedi znanja traje 60 minuta (a ne 45) i zaista nam toliko i treba. Često nam ni to nije dovoljno…

Kome su potrebne instrukcije?

Svima i nikome. Mislim da je to najbolji odgovor. Uz instrukcije će učenici učiti lakše, shvatit će neko nerazumljivo gradivo, imat će nekoga kome se mogu požaliti na učitelje ili poteškoće pri svladavanju određenih sadržaja. S druge pak strane, svatko će bez instrukcija nekako završiti osnovnu školu, neki s izvrsnim rezultatom, drugi pak s nešto slabijim.

Gledajući profil učenika s kojima radim, većina postiže odlične ili vrlo dobre rezultate. Izvrsni učenici, koliko god izgledalo da sve zapamte na satu i kod kuće uopće ne uče, također se susreću s nejasnoćama. Takvim učenicima obično odlazim jednom tjedno ili po potrebi. Oni točno znaju što će me pitati kad se vidimo, koje predmete žele malo bolje proučiti i koje zadatke provježbati. 

Nadalje, velikoj većini škola i nije baš na prvome mjestu pa im treba netko da ih malo pogura, motivira i gradivo prezentira na zanimljiviji način. Također, tu je uvijek ta strašna matematika; prelako se izgubiti u šumi brojeva i zapravo je teško sve razumjeti na satu. Ne zato jer su učitelji loši, već zato jer svatko uči na drugačiji način… a učitelji nemaju privilegiju objašnjavati na petnaest različitih načina. Ja imam.

I na kraju, zapravo je na instrukcijama najmanje učenika koji postižu vrlo skromne rezultate. Kod takvih sam učenika najviše sati tjedno, s njima se ljutim, mučim i radujem svakom napretku. Njima je osnovnoškolsko iskustvo vrlo negativno, imaju često lošu sliku o sebi, ali ja znam da će oni jednoga dana raditi posao koji zaista vole i biti izvrsni u njemu. Oni to, nažalost, iz svoje pozicije ne vide.

Instrukcije su dostupne za područje Samobora i Svete Nedelje. Objava nije sponzorirana nego je dio mog “Mini projekta” da upoznate koje mogućnosti Vas grad pruža djeci.

https://www.facebook.com/pomocpriucenju

Kontakt: 095 592 8405

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s