Recenzije knjiga i slikovnica · Recenzije knjiga za djecu · Recenzije slikovica

Pia Mia slikovnice – Pia Mia u parku i Pia Mia ima novog prijatelja – recenzija interaktivnih slikovnica

Za Božić mi je iskočila njihova stranica i naišla na njihove aktivnosti za djecu (isto je bilo i za Uskrs). Djeca su se odlično zabavila s njima i jako su me zainteresirali (aktivnosti i radne listove možete pronaći na njihovoj fb stranci. Isprobajte, skinite, isprintajte i zabava je zagarantirana!). Kako sam stalno u knjigama za djecu na veliku žalost promakla mi je, ali na sreću nedavno su me kontaktirali te smo Mia (“Recenzije by mame i trudnice”) i ja dobile knjige za recenziju. Slikovnice su toliko dobro razrađene do najsitnih detalja da jedva čekam da Vam prenesem kako su nastale i što nude jer je stvarno preodlično! Rijetko kad se tako dobro zabavljamo uz slikovnicu koja nije o autima ili psićima u ophodnji…

Pa krenimo!

Pia Mia općenito

Pia Mia u parku

S obzirom na to da je digitalni svijet danas jako zastupljen iznimno je važno rano stvoriti kod djece interes za tiskovni materijal. Pia Mia je slikovnica koja nam daje najbolje od oba svijeta. Uz tiskano izdanje dijete ima mogućnost uživati i u virtualnoj šetnji s Piom Miom te istraživati kvalitetan sadržaj. Kroz savršeno razrađen tekst slikovnica potiče i prati spoznajni, motorički i kognitivni te socio-emocionalni i jezično- govorno- komunikacijski razvoj djeteta tako da je svaka aktivnost ili igrica usmjerena na određeni aspekt neke od razvojnih domena.

Unutar slikovnice postoji i roditeljski kutak pisan od strane stručnjaka u kojem roditelji mogu pratiti miljokaze za određenu dob djeteta kroz Piju Miju.

Pia Mia ima novog prijatelja

Slikovnice su vrlo jednostavne za korištenje! Uz klasičnu tiskanu slikovnicu, roditelji na mobilni uređaj ili tablet instaliraju aplikaciju (dostupnu na Android i iOS mobilnim platformama). Prilikom čitanja slikovnice, roditelji prema označenim stranicama usmjere svoj mobilni uređaj i pritom im se unutar aplikacije otvori odgovarajući sadržaj.

“Pia Mia u parku” slikovnica namijenjena je djeci od 3-5 godina. Sve što Pia Mia u toj slikovnici radi bi trebalo moći dijete te dobi. Npr. preskakivanje lokvica s dvije noge. Svaka aktivnost u virtualnoj stvarnosti potiče određenu razvojnu domenu. Npr. slaganje kapljica od najmanje do najveće djecu uči komparaciji pridjeva, prostornim odnosima i razvoju vizuomotorne koordinacije oko – ruka.

Ovdje Pia Mia recitira brojalicu u virtualnoj stvarnosti

“Pia Mia ima novog prijatelja” slikovnica namijenjena je za djecu u dobi od 5-7 godina. To je vrijeme intenzivne pripreme za školu pa se kroz nju podiče razvoj predvještina čitanja i pisanja važnih za uspješno savladavanja početnog čitanja i pisanja u osnovnoj školi.

Naše iskustvo:

Zaista rijetko kad ostanem bez riječi, zapravo skoro nikad. Slikovnica je toliko razrađena do najsitnijih detalja da jednostavno ne mogu niti zamisliti koliko je truda uloženo u ovaj projekt.

Moji dečki je obožavaju; često je spominju i vani. Ja sam sretna jer iako sam im zabranila tablet i mobitel za gluposti (YouTube i slično) ipak volim kad rješavaju ovakve korisne zadatke. Pjevaju s njom….Imaju strpljenja da pročitam cijelu slikovnicu… Vole rješavati zadatke….

Najbolja stvar u svemu tome je roditeljski priručnik koji ima toliko detaljno napisano što dijete određene dobi može i treba raditi te ako ne radi kako ga potaknuti na to. I to u svim područjima! 135 kn možda djeluje puno, ali vjerujem da svi bacamo novac na gluposti (kao ja npr. na POP IT fidget i na slikovnice koje nisu niti približno vrijedne kao ova). Aplikacija besprijekorno radi na Androidu i iOS- i jednostavna je za korištenje.

Miino (admin grupe “Recenzije by mame i trudnice”) dijete je premalo još za slikovnicu, ali isprobala je s nećacima koji su bili oduševljeni kao i moji te je ostala bez jer se nisu mogli odvojiti od nje kad su išli doma.

Zaista jedan divan spoj digitalnog i tiskanog. Koristan, zabavan i poučan kako za roditelje tako i za djecu. Od mene sve preporuke, a ocjena 10+/10. Kroz slike se možete uvjeriti i sami.

Nisam sigurna da mogu dovoljno približiti koliko je dobra pa sam sve ispitala kako bi je što bolje predstavila:

Po čemu se vaše slikovnice razlikuju od ostalih interaktivnih?

Slikovnica Pia Mia omogućava interaktivno korištenje raznih multimedijskih sadržaja putem mobilne aplikacije. Drugim riječima, nudi spoj tiskanog i virtualnog svijeta jer djeca mogu sadržaj slikovnice osim kroz pisani materijal doživjeti i putem audiovizualnih sadržaja, edukativnih igrica i interakcije s animiranim likom Pie Mie. Upravo ovakav način interakcije pruža djetetu brojne mogućnosti za istraživanje, a koje nadopunjuju tiskani materijal s ciljem poticanja dječje mašte i cjelokupnog razvoja djeteta. Također, roditelji unutar same aplikacije mogu pronaći i roditeljski priručnik s razvojnim miljokazima djece s obzirom na dob te dodatnim primjerima aktivnosti za poticanje razvoja djeteta.

Postoji li već takvo nešto kod nas?

Slikovnice s proširenom stvarnošću postoje, ali ih na našem tržištu nema mnogo. Posebnost ovih slikovnica je što su napisane od strane stručnjaka za komunikacijski i jezično-govorni razvoj, psihologa i pedagoga koji su osmislili slikovnice koje uz samu priču nude i sadržaje za roditelje, tako da ih upoznaje s miljokazima dječjeg razvoja za određenu dob kroz lik Pie Mie u slikovnici. Ovaj “roditeljski kutak” novost je na tržištu u ovakvoj vrsti slikovnica. Dodana vrijednost slikovnica su i korisni primjeri aktivnosti za poticanje razvoja djeteta kod kuće, u vožnji autom ili za vrijeme čekanja kod liječnika.

Kako se ona zapravo koristi?

Vrlo jednostavno! Uz klasičnu tiskanu slikovnicu roditelji na mobilni uređaj instaliraju aplikaciju (dostupnu na Android i iOS mobilnim platformama). Prilikom čitanja priče prema označenim stranicama usmjere svoj mobilni uređaj i pritom im se unutar aplikacije otvori odgovarajući sadržaj. Sama aplikacija vrlo je jednostavna i pregledna te nisu potrebna napredna znanja rukovanja njome.

Što dijete može naučiti kroz slikovnice?

S obzirom na to da slikovnica prati razvoj djeteta određene dobi, slikovnica “Pia Mia u parku” i “Pia Mia ima novog prijatelja” te popratni sadržaji omogućavaju učenje različitih predmatematičkih i predčitalačkih vještina, poput brojanja, količine, fonološke svjesnosti (rime, slogovanja), zatim vježbe vizualne percepcije i vizuomotorne koordinacije, i slično.

Što je točno šetnja s Miom?

Slikovnica Pia Mia upravo jest jedna velika šetnja! Dijete šeće radnjom priče, poistovjećuje s glavnim likom, a roditelj uživa u druženju sa svojim djetetom na njemu prilagođen način uz aplikaciju koja im može poslužiti kao motivacijsko sredstvo ili nagrada.

Kako je došlo do ideje za ovaj projekt?

Ideja je nastala djelovanjem na portalu Logoped.hr, gdje smo kroz različite interakcije s roditeljimaq shvatili da je u današnjem digitalnom svijetu vrlo važno stvoriti interes za rani tiskovni materijal. Spoj fizičke slikovnice i virtualnog svijeta koji je sveprisutan i, sve češće nužan, doveo nas je do razvoja ideje o slikovnici koja svojim sadržajem potiče cjelokupan razvoj djeteta uz proširenu stvarnost. Dijete uči uz slikovnicu, a paralelno uživa u virtualnom svijetu koji nudi sadržaj osmišljen od strane stručnjaka i kroz koji, također, uči.

Koliko ste ga dugo radili?

Sama ideja o slikovnici koja je namijenjena djeci i prilagođena njihovoj dobi nastala je za vrijeme studija kada smo proučavajući materijale za logopedsku terapiju utvrdili kako nedostaje upravo informacija kojoj dobi je namijenjena priča. Tržište slikovnica zasićeno je, ali iz iskustva smo uvidjeli kako roditeljima upravo ta informacija nedostaje. Sami projekt pisanja priče i ilustriranja otpočeli smo prije godinu dana. Nakon mnogo rada, korigiranja i testiranja došli smo do željenog proizvoda sa svim karakteristikama koje smo u idejnoj fazi osmislili.

Tko je Pia Mia?

Pia Mia predstavlja dijete urednog razvoja određene kronološke dobi (3-5 godina u ovom nastavku slikovnice). Ona je vesela, razigrana i znatiželjna, baš onakva kakva djeca jesu 😊

Kako ste se financirali?


Dio sredstava osigurali smo pobjedom na StartUp VG natjecanju gdje smo osvojili prvo mjesto upravo s idejom o interaktivnoj slikovnici. Nakon samog StartUp-a naš rad i ideju prepoznali su određeni investitori s kojima smo došli do cilja.

Tko je radio ilustracije?

Ilustracije je radila mlada ilustratorica Hana-Petra Mrčela. Hana je bila oduševljena s idejom i pomogla nam da našoj priči udahnemo život i utjelovimo ju u vrckasti lik Pie Mie.

Gdje će se sve moći kupiti, kada dolazi na tržište? Cijena će biti 135 kn? Je li limitirano ili će se proizvoditi i dalje?


Prvi nastavak Pie Mie osmišljen je kao pilot projekt s ciljem utvrđivanja tržišta. Ideja nam je slikovnicu prevesti na engleski jezik te tako izaći i na vanjsko tržište. Trenutno se slikovnica može naručiti putem web trgovine na adresi www.piamia.hr. Dostava slikovnice uključena je u cijenu, a ona iznosi 135,00kn. Pia Mia ima novog prijatelja je došla druga.

Uskoro ćemo u prodaju pustiti i nastavke za djecu starije i mlađe dobi, a za iduću godinu planirane su i nove tematske priče u svim dobima djece.

Možda malo o važnosti logopedije kod djece i roditelja

Vizija ovog projekta je razviti seriju interaktivnih slikovnica koje potiču cjelokupan razvoj (socio-emocionalni, jezično-govorni, motorički i kognitivni razvoj) predškolskog djeteta, te ponuditi roditelju kvalitetan sadržaj uklopljen u slikovnicu i sastavljen od strane tima stručnjaka kroz koji će dijete, na zabavan i zanimljiv način kroz proširenu stvarnost, učiti. Želimo na jedinstven i inovativan pristup osvijestiti roditelje o važnosti rane intervencije ukoliko uoče kašnjenje u razvoju određenih vještina njihova djeteta.

Pišite kako Vam se sviđa te ako je imate molim Vas da napišete svoje iskustvo s njom! Kako Vam se čini Pia Mia? Jeste li čuli već za nju? Vaše mišljenje mi je jako važno!

5 misli o “Pia Mia slikovnice – Pia Mia u parku i Pia Mia ima novog prijatelja – recenzija interaktivnih slikovnica

    1. Uskoro, mogu probati saznati pa javim sutra, biti će za djecu od 1-2 i 2-3 godine, ali još nisu u prodaji. Imaju odličnih materijala na Facebooku, predlažem da si ih skinete za kasnije super će Vam doći, a besplatni su. Kao radni listići. Njih nikad dosta.

      Sviđa mi se

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s