Nekategorizirano

Kako izabrati prava kolica?

R: Isprobala sam stvarno dosta kolica, ne mogu reći niti za jedna da mi nisu odgovarala, svaka su bila posebna na svoj način, ali potpuno neodgovarajuća za zgradu u kojoj sam živjela. Imala sam mali lift pa stepenice. Malu razliku, premalu da starijeg ostavim da čeka dok spuštam mlađeg i kolica. Iskreno za tu zgradu mislim da niti jedna nisu u potpunosti idealna jer niti jednima ne mogu izaći van ako netko stoji s autom parkiranim na samim vratima kako su stajali često. Zapravo mogu, ali ne bez kaznene prijave 🙈

Anyway, uhvatila sam Strollericu za intervju kako bi Vam pomogla da pronađete idealna kolica za Vaš stil života, navike, terene…

Koji su po tebi kriteriji za odabir kolica?

S:Hej! Pa ovako… Kriterija je puno. A sve ovisi o životnim situacijama i navikama pojedinaca. Neke od najbitnijih stavki su: po kakvim se terenima obitelj kreće, putuju li često, moraju li nositi ili dizati kolica na dnevnoj bazi, da li se gleda za jedno ili više djece, a zatim idu specifične preferencije pa estetika.

Za roditelje koji moraju nositi kolica često, nemaju lift i slično, volim preporučiti kolica koja su ispod 10kg težine (i manje), kako bi se što lakše snašli. 😊 Kakvo je tvoje iskustvo?

R: Imala sam, tj. još imam Stokke Scoot koja prodajem trenutno. Uzela sam ih baš iz razloga što imaju 10 kg, a djelovala su mi više kao 3 u 1 jer sam željela udobnija kolica od kišobran. Nisam ih mogla nositi po stepenicama. Mogla sam, ali bez djeteta unutra. Ostala su skroz neiskorištena jer sam se vratila na početak, nisam mogla s njima izaći iz zgrade. Prije toga sam imala Mutsy Nexo, koji su slične težine, ali njih sam uspjevala spustiti po kotačima dolje, što ne preporučam, ali nekad se nema izbora. Kod njih mi je bio problem što se sin nije htio voziti u smjeru suprotnom od mene. Bila su dobra laganija kolica, ali jednom mi se dogodilo da su se prevrnula s djetetom unutra. Nakon toga je moja oduševljenost s njima pala. MacLaren sam lako nosila, ali nisam ih mogla voziti. Jednostavno nisam, ručke su mi bile preniske, nakon velikih kotača sa zrakom, ta dva kotačića na jednom kotaču su me ubijala u pojam. Razdvojena ručka mi je bila najgori problem i tada jer sam naviknuta voziti s jednom rukom. Pogotovo kad ih je dvoje, razdvojena ručka bi bila nemoguća misija. Na kraju zadnji mjesec mučenja po stubištu spasila su me Disney Easywalker XS. Totalno lagano se voze, ugodno je, s jednom rukom, stariji se mogao primiti za njih, a mladjeg sam mogla prenjeti preko stepenica u kolicima jer teže samo 6 kg. Nažalost to vrijeme je jedino koliko su se vozila jer ipak više volim 3u1 kolica pa sam se držala Mutsy Evo s buggy boardom koja su me spašavala kada smo se preselili i na najveću sreću mogla sam konačno voziti TFK kolica za blizance koja su me spasila.

Koje kotače odabrati? Što misliš o duplim kotačima?

S: Kotači ovise o terenima. Za teške makadame i grube terene su svakako bolji veći kotači, pneumatski ili kvalitetniji EVA kotači,… dok za manje neravnine i grad su skoro pa svi ok.

Kotači se razlikuju u materijalima i strukturi ( strollerica.com/kotaci/ ), no estetski možemo reći da postoje jednostruki ili dvostruki kotači. Lakoća vožnje ovisi o samoj konstrukciji, ovjesu, amortizerima te vrstama terena. Sama marka/brend nisu garancija da će vožnja biti ugodna, kao ni to da li su kotači dvostruki ili jednostruki.

Iskustva su vrlo različita, pretpostavljam da i ti imaš svoje viđenje..?

R: Nažalost imala sam jako loša iskustva s MacLarenom, nikako nisam mogla voziti duple kotače, bas mi je bilo mučenje. Neusporedivo s jednim kotačem. Iako sam bila zadovoljna s kotačima od EVA pjene ipak su mi definitivno najveći favorit oni sa zrakom.

Koliku nosivost kolica odabrati?

S: Nosivost kolica ovisi o građi djeteta ili specifičnim potrebama. Nisu sve bebe prosječnog rasta, po krivulji 🥰 naravno da je zgodnije imati veći kapacitet na raspolaganju, no nije nužno. Kako je to izgledalo kod vas?

R: Neka djeca se više ne voze s dvije godine dok neka kao moja se voze i s 4 i pol kad idemo na dalje relacije jer ne vozim, dakle nema izbora. Manji ima težinu s 2 godine koliko je stariji imao s 3. Prevelik je za sva kolica koja imam doma jer ima 15 kg kolika im je granica. Teško je predvidjeti s koliko će dijete imati 15 kg i hoće li se htjeti voziti.

Što misliš o kišobran kolicima?

S: Prvo da riješimo ovo s pojmom “kišobran kolica”. Naime, kišobran kolica su ona s kišobran načinom sklapanja. Sve ostalo su buggy-ji. Što se tiče korištenja od prvog dana – da, postoje takvi modeli. Sve ih je više na tržištu, čak štoviše, dosta minijaturnih kolica nudi i 3u1 opcije s košarom za novorođenče i adapterima za autosjedalicu/jaje. No, za baš sve terene nisu (šuma, makadam, bijeli put…). Kao što rekoh, to ipak zahtjeva bolju amortizaciju.

Što kod roditelja s više djece ili tandemom?

S: U slučaju više djece, postavlja se pitanje prostora na prvom mjestu, a zatim praktike. Opcije su: kolica sa sjedištima jedno kraj drugog, single 2 double verzije te tzv. vlakić. To su doista individualne potrebe… Rea ti isto imaš djecu s malom razlikom, kako si se ti snasla?

R: ABC zoom i TFK, o tome ćemo pisati u posebnom postu 🙂

Možeš li više reći o dodatnoj opremi i što bi izdvojila?

S: Dodatna oprema je opcionalna, no postoji par detalja koji olakšavaju život. Izdvojila bih kišnu navlaku, držač za čašu, zimsku vreću kao must-have dijelove ☺️

Omjer cijene i kvalitete?

S:Cijena i kvaliteta. Uh, teško pitanje. Ovisi. Nije kod svih modela jednako dobro ocijenjeno. Postoje i super jeftina, a dobra kolica, isto kao i super skupa, a šrot kolica…

Treba li kupiti 2u1 kolica ili 3u1?

S: Ovo pitanje mi se često postavlja. I ovo je moj univerzalni odgovor: uz kvalitetno jaje može i 3u1, a ako je u pitanju set s jajetom upitne kvalitete, radije 2u1. U svakom slučaju je bitno da jaje (autosjedalica) odgovara automobilu i djetetu. Korištenje na konstrukciji kolica nije preporučljivo (imala sam prilično detaljan blog post o tome, kao i seriju Highlights na IG)

Koje su tvoje preporuke za kolica?

S: Ajme… najteže pitanje. U svakoj kategoriji imam bar jednog favorita. 😅🙈
Hoću tako navesti?

Full size single (ravan ležeći):
Cybex Priam

Full size single (L sjedište):
Joolz Day

Mid-size single (ravan ležeći):
Joolz Hub, Nuna Triv i Bugaboo Bee

Mid-size single (L sjedište):
Cosatto Wow

Buggy (smjer vožnje):
Joie Litetrax, Britax Römer B-Agile M i R

Avion buggy (oba smjera vožnje):
Cybex Eezy S Twist!

Avion buggy (smjer vožnje):
Bumprider Connect i Recaro Easylife Elite2 🤩

Kišobran kolica:
Silver Cross, definitivno

Single2double (ravan ležeći):
Cybex Gazelle

Single2double (L sjedište):
ICandy New Peach – bez daljnjeg!!! Zatim Bugaboo Donkey.

Twin kolica (jedno kraj drugog):
Jané Twinlink

Twin kišobran kolica:
Baby Monsters Kuki Twin

Twin kolica (vlakić):
ABC Design Zoom

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s