Nekategorizirano · Recenzije knjiga o roditeljstvu

Recenzija knjige “Nepodnošljiva lakoća strahovanja” integrativnog terapeuta Helene Šunjić

Kako bi Vam bolje približila ovu knjigu. Za početak ću ispričati vlastito iskustvo. Nekoliko mjeseci nakon neugodnog događaja u tramvaju, sa sadašnjim mužem išla sam u kazalište. Sve je bilo normalno. Gledala sam predstavu kad odjednom počelo mi se kao crniti pred ocima i srce lupati kao da imam infarkt. Bila sam užasno zabrinuta, ali srećom bilo je pred kraj predstave i sjećam se da sam razmišljala što ako umrem na putu do doma. Zvala sam odmah doktoricu koja zna pozadinu priče i rekla je da je napadaj panike. Doma sam se odmah smirila. Nakon kazališta krenuli su napadaji panike u tramvaju. Imala sam osjećaj da me svi gledaju, da ću se ugušiti, kao knedla u grlu. Nekada kao da su mi noge gumene i kao da ne mogu stajati. Nakon toga pokušavala sam izbjegavati mjesta gdje moram s tramvajem. Neprestano sam strahovala kada će opet biti napadaj. Napadaji su zapravo bili rijetki, ali cijelo vrijeme je postajao neki strah, što ako se osramotim. Što ako mi se nešto dogodi. Nakon godine dana takvog života, odlučila sam poduzeti nešto i otišla kod psihologice koja mi je objasnila zapravo jednostavnu stvar. Sada djeluje jednostavno, tada nije bilo. Napadaji su tu, ako prihvatim da su tu da pristupom u stilu:”Ok, još jedan napadaj, neće mi biti ništa, proći će brzo.” Da ga ne hranim s lošim mislima. Bilo je davno. Ne sjećam se točno kaj je rekla, ali ovako sam razmišljala i prošli su. Prošli su za stalno. Vjerojatno i zato što sam shvatila da se sranja jednostavno događaju i da sam sigurna.

Flourescentna svjetla su kod mene bila okidač. Danas mi se povremeno dogodi ako sam u dućanu gdje je takvo svijetlo. Da se osjećam malo gumasto, ali brzo prođe. Vjerojatno zato što ne pridodajem tome pažnju.

Helenu znam odavno, čini se kao pola života jer vjerojatno i je, ali oduvijek sam je smatrala čvrstom samouvjerenom osobom i sjećam se dok smo pričale još tada da kad sam spomenula da imam napadaje panike da je rekla da se ona ne vozi tramvajem i da joj je muka ići u ducane. Danas je vidim kako s lakoćom putuje svugdje i živi život punim plućima. Iako su nam se putevi razdvojili zbog obaveza, kad sam vidjela da je napisala knjigu, osjećala sam da je to nešto što jednostavno moram pročitati. Pišem ovo da pojasnim da ne pišem kao netko tko to nije prošao.

Krenimo o knjizi:

Iako se više ne borim s napadajima panike, danas mi je žao što nisam znala za neke vježbe koje su navedene u knjizi nego sam pokušavala nekako instiktivno doći do njih, a za to sam potrošila puno više vremena nego što bi potrošila da sam imala njenu knjigu.

Knjiga me vodi na svojevrsnu šetnju dolinom uspomena. Navodi me da preispitujem svoje djetinjstvo, svoje postupke, svoje osjećaje koje sam zakopala negdje duboko i koji su vjerojatno izašli na površinu tim neugodnim događajem u tramvaju. Daje mi korisne smjernice kao se postaviti kada se ponovno trebam suočiti sa problemom.

Ono što me najviše oduševljava je lakoća s kojom je knjiga napisana, nije dosadna. Vjerojatno znate ono kad neke knjige pokušavate pročitati, pa knjiga čita Vas, Vi čitate nju. Na kraju odustanete na pola. Ova knjiga to svakako nije. Pročitala sam je doslovno u dva dana. Pročitala bi je u jednom dahu, ali uzmite u obzir da imam dvoje male djece i ograničeno vrijeme za sebe.

Knjiga opisuje ono što je ona proživljavala, vrlo slično mom iskustvu, ali pritom nudi rješenja. Koja sa sadašnjeg stajališta izgledaju kao lakši način onog što sam radila, ali mi je trebalo duže da dođem do cilja, a tko god prolazi isto, zna koliko je svaka minuta manje u tom zatvoru važna i koliko je oslobađajuće kada pobjegneš iz njega.

Iskreno u budućnosti bi jako voljela pročitati još puno puno puno knjiga od nje jer iz njezine olovke sve djeluje puno jednostavnije.

Helena moram ti reci bravo! Ponosna sam jako na tebe. Primjer si drugima da se može! Kad vidim kako putuješ, uživaš, daješ motivaciju i što si našla način da preneseš svoje preživljeno da pomogneš drugima, a svi znamo koliko je teško kopati po ranama iz prošlosti.

Knjigu je moguće naručiti na linku http://drumtidam.info/index.php?option=com_content&view=article&id=15450%3Apromocija-knjige-o-anksioznosti-i-napadima-panike&catid=139%3Apredavanja&fbclid=IwAR0n-JjLnQ_7yxkQz118yMmyALWrf_jDGZY_7I0h9_srojZ48vWnqo2vdtk

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s