Hrana bez cenzure- za velike i male · Nekategorizirano

Prehrana dojilja

Prehrana dojilja je česta tema uz koju se vežu razni mitovi pa je Katarina ovdje da razbije neke od njih i da Vam približi i pojednostavi što se smije, a što ne.

1.) Smijem li jesti alergene?
Ako niste alergični nema potrebe da izbjegavate ikakve alergene za vrijeme dojenja. Normalno se jede raznovrsna hrana. Tek ako primijetite da beba ima neke reakcije obratite pozornost na svoju prehranu i u dogovoru s pedijatrom i/ili nutricionistom eliminirajte dogovorene namirnice.


2.) Da li hrana koja napuhuje može prouzrokovati grčeve u dojenčadi?
Ne. Ovo je zaista čest mit, koji nema veze s istinom. Zašto uopće neka hrana napuhuje? Hrana napuhuje jer sadrži teško probavljiva vlakna. Ta vlakna zatim u našim crijevima fermentiraju. Vlakna kao takva, u obliku u kojem smo ih konzumirali ne prolaze kroz sluznicu crijeva i ne mogu zatim prijeći u mlijeko i uzrokovati grčeve. Da, neka hrana može utjecati na pojačane grčiće kod beba, ali to možemo ustvrditi samo metodom pokušaja i pogrešaka. Tako da nema smisla ograničavati svoju prehranu izbacivanjem mahunarki i slične hrane. Pogotovo ako u njoj zaista uživate.

4.) Trebam li piti dodatke prehrani dok dojim?
Ne nužno. Dodaci prehrani su ono što ime kaže, dodaci. Ne zamjena za raznovrsnu prehranu. Ali dojenje zna biti naporan posao, često nemamo vremena za normalan obrok i stoga nije čudno da smo na rubu. U tom slučaju poneki multivitamin, ili neki drugi dodatak prehrani mi može pomoći. Svakako bi bilo dobro posavjetovati se s nutricionistom da se analizira prehrana i odredi da li je suplementacija potrebna i koja. S dodacima prehrani treba biti oprezan, jer se određene tvari izlučuju u mlijeko i na to treba obratiti pažnju.

3.) Alkohol i dojenje Općenito je najbolje u potpunosti izbjegavati alkohol dok dojite. Za izvanredne prilike si možete dopustiti jedno piće. Ako pretjerate nemojte dojiti dok se kompletno ne otrijeznite.
Još jedan mit koji se često čuje, a to je da pivo povećava količinu mlijeka. To nije istina. Količina mlijeka se povećava samo redovitim pražnjenjem dojki.


5.) Nakon trudnoće sam nabacila nekoliko kila, i htjela bi smršaviti. Na što moram paziti? Koju dijetu mi preporučujete?
Nema posebne dijete za dojilje. Određeni dio žena krene mršavjeti za vrijeme dojenja jer samo po sebi dojenje troši oko 500 kcal, a dio ih ne stigne niti pojesti. S druge strane, neredovita prehrana nas potakne da konzumiramo visokokalorične obroke u kratkom vremenu i često ne gubimo kilograme. Da bi smršavili je potrebno unositi manje nego je potrebno. Idealno je naravno to učiniti kroz zdrave prehrambene navike – raznoliki unos hrane, redoviti obroci, umjerene količine. Pomoći si možete redovitom šetnjom s bebom.


6.) Mogu li koristiti dodatke prehrani za mršavljenje?
Većina dodataka prehrani koji su namijenjeni mršavljenju sadrže određene biljne vrste ili tvari koje nas razbuđuju – kofein, tein, guarana i sl. Takve tvari se u određenoj količini izlučuju u mlijeko i stoga ih nije preporučljivo konzumirati. Proteinske napitke nije zabranjeno konzumirati, samo je uvijek potrebno obratiti pozornost na detaljni sastav.


7.) Kako mogu prehranom povećati proizvodnju mlijeka?
Nikako. Prehrana ne utječe na količinu i kvalitetu mlijeka. Sastav mlijeka je većinom neovisan o našoj prehrani. Naše tijelo će iskoristiti sve naše zalihe da bi proizvelo mlijeko koje je nutritivno savršeno za bebu. Što znači da mi zapravo jedemo da bi sačuvali svoje zdravlje. Jedino na što možemo utjecati je na sastav masnoća u mlijeku. Dakle preporučljivo je birati »dobre« masti, pogotovo omega 3 masne kiseline i to DHA koju nalazimo u plavoj ribi. Od plave ribe birajte sitniju ribu (girice, inćune, plavice, škombre) koje su na početku hranidbenog lanca i sadrže najmanje žive.


8.) Koje čajeve smijem piti dok dojim?
Primarno voćne. Čajeve koji sadrže tein (zeleni čaj, crni čaj), zatim one koji djeluju diuretski ili mogu utjecati na proizvodnju mlijeka (kadulja, menta, peršin), ili bilo koje koji sadrže farmakološki aktivne supstance izbjegavajte.


9.) Koliko kalorija troši dojenje?
Dojenje troši oko 500 kcal. Što znači da ako ste prije trudnoće imali zadovoljavajuću tjelesnu masu i zatim nakon poroda pratite istu prehranu s vremenom ćete se vratiti na svoju staru težinu.


10.) Koliko kave smijem popiti?
Umjereno. Jedna do dvije šalice dnevno. Neki izvori preporučuju do 500 mg kofeina na dan. Doduše, pratite dijete. Bebe, pogotovo one mlađe od 6 mj mogu intenzivno (razbuđenost, iritabilnost, nervoza) reagirati na unos kave. U tom slučaju ograničite unos kofeina. Također, pokazalo se da majke koje u trudnoći i prije nisu pile kavu, lošije reagiraju na unos kave za vrijeme dojenja.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s