Na kavi s radnim terapeutom

Na prvoj kavi s radnim terapeutom Dubravkom

Malo o radnoj terapiji i radnim terapeutima….

“Drage mame evo nas na prvoj kavi nakon uvodnog predstavljanja.

Kad čujete radna terapija ili da dijete ide na radnu terapiju što Vam prvo pada na pamet? Ako je to fizioterapija ili ako ne znate što bi to bilo, onda pripadate većini na našim prostorima.

Na ovoj kavi bi vam želio malo približiti radnu terapiju i radne terapeute, naravno sa naglaskom na one koji rade sa djecom i to sa uzrastom od 0-21 godinu života.

Pa za početak, oprostite, ali moram napisati opću definiciju radne terapije:

“Radna terapija je klijentu centrirana zdravstvena profesija koja promovira zdravlje kroz aktivnosti. Primarni cilj radne terapije je omogućiti osobama sudjelovanje u aktivnostima svakodnevnog života. Radni terapeut postiže cilj kroz rad sa ljudima i zajednicom kako bi unaprijedio njihovu sposobnost za sudjelovanje u aktivnostima koje oni sami žele, u aktivnostima koje moraju izvoditi ili se od njih to očekuje. Također radni terapeuti djeluju kroz modifikaciju aktivnosti ili okoline radi bolje podrške izvođenja aktivnosti. “ (Definicija radne terapije prema svjetskoj federaciji radnih terapeuta, WFOT 2012.)

E sad…. Kakve to veze ima sa vama i vašom djecom?!? Mislim da ima jako velike…

Naime, ukoliko niste sigurni ili bi se htjeli informirati o tome kada se treba uvesti koja tekstura hrane, kako učiti dijete da žvače hranu…. Radni terapeut je tu da vam pomogne…

Kako pravilno obući majicu i kako naučiti dijete da oblači majicu…to je posao radnog terapeuta… Velika većina će ostati vjerojatno iznenađena kada čuje da je oblačenje majice na način da prvo idu ruke u rukave pa glava ili obratno pogrešan i da je potrebno puno više vremena da dijete isto nauči od npr. modela ruka-glava-ruka..

Ukoliko se pitate da li dijete dobro hvata predmete ili da li ispravno drži olovku …. Tu je radni terapeut…

Znate li da tijekom dana koristimo preko 56 hvatova koje dijete većinom usvaja do 3 godine života a da se razvoj hvatova usavršava sve do 12 godine… znate li da dijete samostalno koristi žlicu sa 18 mjeseci, vilicu sa 36, a nož tek sa 6 godina te da bi sa 24 mjeseca trebalo moći sa škarama prerezati papir.

Kada trebate dijete odviknuti od pelena, dobro došli su savjeti radnih terapeuta kako i na koji način provesti toalet trening, kada krenuti sa toalet treningom.

Također kada želite uzeti neku igračku radni terapeut će vam pomoći savjetima zašto je neka igračka dobra za dijete a druga slična možda ne.

I na kraju ako želite znati kako prilagoditi okolinu za optimalan razvoj djeteta pitaj te radnog terapeuta….

Radni terapeuti vam mogu pomoći savjetima i praktičnom podukom kako vaša djeca mogu najlakše i najbrže usvojiti bilo koju aktivnost dnevnog života…

Drage mame prije nego ispijemo zadnji gutljaj kave za ovu temu želim Vam reći još da zapamtite riječ SUD, nije vezana za pravo i pravne ustanove, već je skraćenica STRPLJENJE, UPORNOST, DOSLJEDNOST.

Do slijedeće kave budite zdravi, veseli, zaigrani, uživajte u odrastanju svojih malih i velikih frajera i frajerica ( moja najmlađa kćer kaže da je ona frajerica),

Lp, D.”

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s