Bebe · Savjeti

Cry it out metoda uspavljivanja

Cry it out metoda ili treniranje bebe da spava je metoda pri kojoj se dijete ostavlja samo u sobi, prvo na npr. 10 min, pa 15 min pa se produžuje to vrijeme dok ne spava cijelu noć. Dijete je nahranjeno i presvučeno. To vrijeme djeca najčešće plaču, ali nakon nekog vremena prestanu.

Bebe žele majčinu blizinu, bebi ste jedini način utjehe, ljubavi, svega što zna, svega što voli! Tom metodom odašiljete poruku bebi da mama nije uvijek tu i da neće uvijek doći. Uvijek se sjetim onog članka na temu sirotišta. Znate li zašto je tišina, grozna jeziva tišina tamo, a bebe su? Zato što znaju, tj. naučile su da nitko neće doći! Srce mi se svaki put slomi na to.

Bebe nisu roboti. Ne trebaju naučiti spavati. Ne trebaju ukidanje noćnih obroka da spavaju. To se s vremenom sve regulira samo.

Moji dečki spavaju. Vrlo rano su počeli spavati cijelu noć, ali ono što sam primijetila sa starijim, budio se stalno jer smo imali kinderbet u početku. Prebacila sam ga k nama i tad je počeo spavati kroz noć. Onako bi se stalno budio pa ga prenesi u krevet pa dok jede pa ga ideš vratiti pa se probudi pa ispočetka. Shvatila sam da nema smisla. Mlađem sam kupila Next to me i spavao je eventualno preko dana u njemu. Isto se je budio po noći pa sam odustala od toga. Kupila sam veći madrac. Rutina nam je da tušira, peremo zubiće, pročitamo priču koju si odabere, upalimo u difuzoru mješavinu za spavanje, ušuškamo se, malo se čohka i zaspi, mlađi ima istu rutinu samo s tatom. (Ok, neću lagati, nekad to traje i cijelu vječnost…).

Vjerujem da svi imate svoje rutine, načine, ali ova metoda je zaista užasna. Neke bebe povraćaju od straha od separacije. Općenito ih nikada nisam mogla pustiti da plaču, a kamo li ovako. Ne mogu ih ostaviti da plaču zbog njih, ali i zbog sebe (jednostavno ne mogu to slušati.)

Kako kaže Helena Šunjić(integrativni terapeut): “Novija psihologija itekako dovodi u vezu ranu traumu sa kasnijim napadima panike i anksioznosti kao i sa depresijom.
Kada kazem novija mislim na zadnjih 40-50 godina.”

Kako bi se vi osjećale da vas netko ostavi negdje zavezanih očiju gdje se ne osjećate sigurno. Ne bi se osjećali ugodno, zar ne?

Ta metoda nikako nije primjerena za novorođenčad i bebe i svi stručnjaci se slažu s time. Iako ne volim rutinu, vjerujem da je rutina za spavanje itekako važna. Nije bitno gdje bebe spavaju, u kinderbetu ili krevetu. Bitno je da znaju da je mama uvijek tu i da će mama uvijek doći 💜 Nemojte bebe trenirati, stvarno zvuči nehumano, tj. ne zvuči samo nego JE!

Kako se vi uspavljujete?

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s